maandag, 28 september 2015

Sinds een paar dagen volg ik nu weer het nieuws en wat me opviel is dat naast het probleem met de vluchtelingen ook nog een andere onderwerp op dit moment veel aandacht krijgt: namelijk het VW-schandaal in de Verenigde Staten van Amerika. Het gaat erbij om gemanipuleerde waarden van uitlaatgas en zelfs de topmanager is vanwege die reden afgetreden. En vandaag heb ik daarover een artikel gelezen op n-tv.de:

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Mr-Dax-VW-Skandal-ist-ueberzogen-article16002516.html

De auteur zegt dat de reacties, of het nu van de politici of van binnen het bedrijf komt, hierbij veel te overdreven zijn. Hij legt goed uit wie, hoe, wat, waar en wanneer er iets gebeurde en gaat dan verder met de details en geeft ten slotte nog wat achtergrondinformatie. Hij volgt de ordening van het nieuwsbericht met behulp van een inverted pyramid. Als je naar het style van dit artikel kijkt dan valt ook op dat de visuele structuur er wel aan meedoet om je over het onderwerp VW verder informatie te geven. Aan de rechter kant zijn nog meerdere artikel en video’s die je daarover verder informeren. Ook zijn de nieuwswaarden hier voldoende omdat soort conflict is over een veel bekende bedrijf. En als je dan een stapje verder kijkt dan merk je ook dat het een veel besproken issue is omdat hier een elite instelling betrokken is. De VW moet nu weer zijn image opknappen want heel veel mensen hebben het vertrouwen in dit merk verloren. En dit event is nu nieuws geworden want deze journalist heeft het bepaalt.

Verder ben ik nog bij twee artikelen blijven hangen die over Merkel en het oplossen en aanpak met de vluchtelingen gaan. Merkels politiek ervaart op dit moment heel veel kritiek. Zo ook de zien bij een artikel op n-tv.de:

http://www.n-tv.de/politik/Fluechtlingskrise-wird-zur-Merkel-Krise-article16018341.html

Ze zeggen dat Merkel de toespraak van de Duitse bevolking gaat verliezen en ook binnen haar politieke partij. In vergelijking met da FAZ, zijn ze hier niet zo negatief over:

http://www.faz.net/aktuell/politik/inland/fluechtlingspolitik-merkel-bekommt-rueckendeckung-13827470.html

Hier wordt gezegd dat Merkel wel ondersteund word, alleen sommige politici zien Merkels aanpak maar niet zo positief.

Toch gaat het om hetzelfde onderwerp, valt op dat journalisten bij verschillenden kranten anders rapporteren. Welke meningen zij nu belangrijk vinden en wat ze uiteindelijk uit het stroom van events kiezen is per dagblad en ook per gebeurtenissen verschillend. En natuurlijk ook de manier hoe ze erover gaan schrijven. Dat viel me deze week door deze twee artikelen wel op.

Advertisements

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s