dinsdag, 06 oktober 2015

Toen ik vandaag weer op internet zat en de berichten over de actuele gebeurtenissen rondkeek, viel me wel op dat vele redacties het over de bezoek van de Duitse bondspresident Joachim Gauck in de Verenigde Staten van Amerika hebben. Ik ben wel blijven hangen bij een artikel op spiegel.de:

http://www.spiegel.de/politik/ausland/joachim-gauck-in-den-usa-krawall-oder-kuscheln-a-1055887.html

Het gaat erover dat een Duitse bondspresident na vijftien jaar weer naar de VS op bezoek komt om met de Amerikaanse president over politieke problemen en zaken te spreken en hopelijk ook te discuteren. Bovendien geeft de auteur nog wat extra informatie: in dit artikel komt te voorschijn dat Barak Obama best viel tijd met Gauck doorbracht toen hij op bezoek naar Duitsland kwam en de mediahype in Duitsland daarover best groot was. Hoewel het nu in Amerika niet zo is. Aan de Duitse bezoek binnen de Amerikaanse media wordt niet zo veel aandacht besteden. Dit artikel zegt verder dat er hoop is dat Gauck wel wat controversiële onderwerpen aanspreekt omdat het tussen vrienden wel mocht.

Ik heb voor dit artikel gekozen omdat er nieuwswaarden als eminence, prominence, consequences en impact betrokken zijn. Daarnaast zijn voor dit artikel de dimensies van nieuwswaarden zoals de status en relevance van belang: de status omdat er van de elite nation VS wordt geschreven, de Duitse elite person Gauck en relevance omdat we hopen dat na afloop van dit gesprek er bepaalde conequences volgen en we daarover en bepaalde concern hebben. De ordening van de nieuwsbericht wordt door de nieuwswaarden bepaalt:

  • Eerst het belangwekkendste: Eindelijk is er weer een Duitse bondspresident die voor gesprek met de Amerikaanse president naar de VS reist. Gauck wordt beschreven als een politici die van de Amerikaanse democratie houdt vanwege zijn verleden, maar in het openbaar is hij binnen de afgelopen schandalen niet meer zo enthousiast erover.
  • Achtergrond over de gebeurtenissen: Herhaaldelijk wordt erover geschreven dat Barack Obama ook al in Duitsland op bezoek was en al gesprek met Joachim Gauck had.
  • Resultaat: Men hoopt dat Gauck open met Obama kan en mag spreken en problemen duidelijk besproken worden. Bovendien wordt het media-aandacht vergeleken die een staatsbezoek in beide landen meer of minder voorkomt.
  • De nieuwsbericht volgt verder het schema van de inverted pyramid.

Voorts heb ik nog voor twee artikelen gekozen die in het nieuws zijn omdat ze het bekende in het nieuwe omzetten en daardoor nieuws worden (en andersom).

De eerste bijdrage is te zien op bento.de:

http://www.bento.de/politik/fluechtlinge-zeigen-gegenstaende-aus-deutschland-19447/

Vluchtelingen vertellen wat zij met Duitsland verbinden en hoezo. En dat het juist niet die dingen zijn die men zo verwachten. Stereotype zijn hier niet van toepassing. Het is dus nieuws omdat vluchtelingen erover vertellen welke dingen zij belangrijk vinden en omdat gewone voorwerpen en situaties op eens en ongewone en nieuwe betekenis krijgen. Verder heeft me de opbouw van het artikel nog wel aangesproken omdat er mensen persoonlijk voorgesteld worden, met hun persoonlijke data en een individueel foto. Daardoor word een gevoel van nabijheid gecreëerd.

De tweede bijdrage is te zien op tagesschau.de:

http://www.tagesschau.de/multimedia/bilder/blickpunkte-1391.html

Hier zijn foto’s van de dag te zien die daardoor nieuws zijn geworden omdat weer het bekende plaatsvond in een ongewone samenhang.

  • Foto nummer 1 laat een verwaarloosd buideldier zien dat gevonden werd op straat. Het ongewone is dat hij nu denkt dat een knuffeldier zijn moeder wel is.
  • Foto nummer 2 laat bondspresident Joachim Gauck op staatsbezoek in Philadelphia zien. Het is ongewoon omdat het al zo lang geleden is dat onze Duitse staatshoofd naar de VS reist. En voor Gauck, die voor de vrijheden van de democratie binnen de DDR heeft gevochten, is het natuurlijk ook een boeiende reis. Dat kun je op het foto wel herkennen.
Advertisements

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s